KOLAGĒNS VAI BIOTĪNS?

Kolagēns un biotīns ir divas dažādas vielas ar atšķirīgām lomām cilvēka organismā. Kurš būtu piemērotāks Jūsu esošajām vajadzībām? Kādi ir kolagēna un biotīna plusi un mīnusi? Un vai Jūs varat vienlaicīgi lietot gan kolagēnu, gan biotīnu?

Kas ir biotīns?

Biotīns ir vitamīns. Cilvēka ķermenis pats biotīnu saražot nevar, taču var to iegūt no noteiktiem pārtikas produktiem un uztura bagātinātājiem. Biotīns tiek saukts arī par B7 vitamīnu (Ziemeļamerikā - H vitamīnu), un tas ir būtisks labai cilvēka vielmaiņai. Kāpēc B7 ir tik svarīgs? B7 vitamīns ietilpst to enzīmu sastāvā, kas palīdz sadalīt ogļhidrātus, taukus un aminoskābes mūsu organismā. Lēna vielmaiņa sadedzina mazāk kaloriju, kā rezultātā šīs kalorijas pēc tam tiek organismā uzglabātas kā sliktie jeb viscerālie tauki. Laba vielmaiņa arī ātrāk no ķermeņa izvada toksīnus.

Ieguvumi Jūsu veselībai, ko sniedz biotīns

Pievienojot ikdienas uzturam pārtikas produktus, kas satur B7 vitamīnu, varam labvēlīgi ietekmēt vairākas mūsu organisma funkcijas. Ja Jūsu ikdienas uzturā nav vajadzīgā B7 vitamīna daudzuma, to iespējams iegūt arī, lietojot uztura bagātinātājus. Zemāk norādīti vairāki iespējamie ieguvumi, ko veselībai sniedz biotīns:

Gēnu terapija

Pētījumi liecina, ka biotīns palīdz regulēt gēnu darbību.

Hepatīta ārstēšana

Hepatīts ir nopieta saslimšana, no kuras hroniskajām sekām katru gadu cieš ap 300 milj. cilvēku. Biotīns palīdz ārstēt hepatītu.

Uzlabota matu veselība

Tiek uzskatīts, ka biotīns var palīdz novērst matu izkrišanu, lai gan vīriešiem ar priekšlaicīgu matu izkrišanu nevajadzētu likt pārāk lielas cerības uz biotīna spējām. Zinātnieki joprojām nav pārliecināti, vai biotīna piedevas var palīdzēt matu veselībai ilgtermiņā, taču sākotnējie pētījumu rezultāti ir pozitīvi.

Atbalsts nervu sistēmas veselībai

Tiek uzskatīts, ka B7 vitamīns palīdz atgūšanās procesā nervu bojājumu gadījumā, lai gan pašlaik nav pierādījumu, ka šie B7 sniegtajiem ieguvumiem būtu ilgtermiņa iedarbība.

Trauslu nagu ārstēšana

Biotīns var palīdzēt ārstēt viegli lūstošus nagus, lai gan kolagēna ietekme, visticamāk, ir daudz būtiskāka.

Uzlabota vielmaiņa

B7 vitamīns palīdz mūsu organismam labāk pārstrādāt ēdienu.

Garastāvokļa uzlabošanās

Biotīna trūkums var būt nozīmīgs ietekmējošs faktors tiem cilvēkiem, kas cieš no letarģijas vai, nopietnāk - depresijas.

Kādas ir biotīna piedevu lietošanas iespējamās blakusparādības un negatīvās puses?

Alerģiska reakcija

Biotīna piedevas dažiem var izraisīt alerģisku reakciju. Ja, lietojot biotīna piedevas, rodas izsitumi, slikta dūša vai sejas pietūkums, tā lietošanu jāpārtrauc nekavējoties.

Arī pozitīvajam var būt negatīvās puses

Lietojot kopā ar citām zālēm, biotīna piedevas var ietekmēt šo zāļu efektivitāti. Pirms biotīna piedevu lietošanas konsultējieties ar savu ārstu vai farmaceitu.

Iespējamās blakusparādības

Dažiem biotīns var izraisīt arī nevēlamas blakusparādības, piemēram, aknes pastiprināšanos.

Kādos produktos atrodams biotīns?

Biotīns ir atrodams olu dzeltenumos, banānos, iesalā, pienā, lasī, valriekstos, aknās, sēnēs un saldajos kartupeļos. Pamēģiniet savām ikdienas maltītēm pievienot vairākus šos pārtikas produktus un pēc 2–3 mēnešiem, pirms izvēles izdarīšanas par labu kādu biotīna piedevu lietošanai, novērtējiet, vai ir sasniegti kādi jūtami veselības uzlabojumi.

Kas ir kolagēns?

Kā saglabāt ādas jauneklīgo izskatu visu pieaugušo dzīvi un matus mirdzošus un stiprus? Viens no veidiem - saglabājot organismā optimālu kolagēna, kas ir viens no svarīgākajiem ķermeņa “celtniecības blokiem”, līmeni. Kad mēs sasniedzam 20-25 gadu vecumu, kolagēna izstrāde organismā sāk palēnināties. Kādu dienu, skatoties uz sevi spogulī, pamanīsit, ka jūsu āda pēkšņi vairs neizskatās tik tvirta un elastīga kā agrāk. Iespējamais iemesls tam ir novecošanās process, ko izraisa kolagēna iztrūkums. Par laimi, ir pieejamas kolagēna piedevas, kas var palīdzēt cīnīties ar novecošanās procesu.

90 dienas, kas var mainīt Jūsu dzīvi

90 dienu tīra jūras kolagēna kurss, lietojot to šķīstošā formā reizi dienā, var sniegt ievērojamus uzlabojumus veselībai. Kolagēnu var uzņemt, pievienojot to ūdenim, rīta kafijai, smūtijiem un tējai. Apskatīsim uzlabojumus veselībai, ko var sniegt kolagēns, to lietojot 3 mēnešus.

Kādus ieguvumus sniedz regulāra kolagēna piedevu lietošana?

Skaistāka āda

Kolagēna piedevas veicina ādas elastīguma un mitrināšanas līmeņa paaugstināšanos. Tādējādi āda kļūst veselīgāka un izskatās daudz labāk. Tāpat samazinās arī smalkās līnijas un grumbiņas.

Palīdzēs mazināt locītavu sāpes

Diemžēl ar vecumu citām problēmām klāt pievienojas arī locītavu sāpes. Daudzi locītavu sāpes piedzīvo tikai dzīves nogalē, savukārt daži jaunieši, īpaši tie, kas regulāri nodarbojas ar sportu, piemēram, basketbolu, jau 20 vai 30 gadu vecumā var sākt just diskomfortu locītavās. Dažiem sportistiem locītavu problēmas var nozīmēt viņu iepriekš veiksmīgās karjeras beigas. Kolagēna piedevu lietošana ir viens no veidiem, kā palīdzēt mazināt locītavu sāpes.

Uzlabos muskuļu masu

Lielāka muskuļu masa ir labvēlīga, jo tā uzlabo vielmaiņas veselību, kā arī palīdz insulīna rezistencei. Turklāt augstāka muskuļu masa palīdz arī samazināt viscerālo tauku līmeni. Tiek uzskatīts, ka kolagēns palīdz palielināt muskuļu masu.

Palīdzēs palielināt kaulu blīvumu

Esam daudzkārt dzirdējuši, ka stipri kauli ir svarīgi. Bet kāpēc? Stipri un veseli kauli ļauj tiem labāk pildīt savas funkcijas - aizsargāt mūsu iekšējos orgānus. Veseli kauli arī labāk uzglabā kalciju. Kā mēs varam veicināt savu kaulu veselību pēc 20 gadu vecuma? Pareizā atbilde - apvienojot veselīgu dzīvesveidu, tostarp regulāras fiziskās aktivitātes, ar kolagēna piedevu lietošanu.

Veselīgāki un stiprāki nagi un mati

Veselīgāki un stiprāki nagi un mati ir optimāla kolagēna līmeņa rezultāts.

Uzlabota zarnu veselība

Vēsturiski vairums cilvēku īpaši neuztraucās par savu zarnu veselību. Diemžēl mūsdienu pārtika ir nopietns drauds mūsu zarnu veselībai. Tas tāpēc, ka daudzi pārtikas produkti satur kaitīgus toksīnus un ķīmiskas vielas. Intensīvi apstrādāti pārtikas produkti ir ļoti nelabvēlīgi zarnu mikrobioma veselībai. Pievienojiet savā uzturā kolagēnu, kas noteikti palīdzēs uzlabot zarnu veselību!

Vai man būtu jālieto biotīns vai kolagēns?

Biotīna piedevu ražotāji apgalvo, ka šīs piedevas uzlabo matu, nagu un ādas veselību. Šos apgalvojumus zinātniski nav izdevies pilnībā apstiprināt. Ja vēlaties veselīgus matus, nagus un ādu un ja Jums ir jāizdara izvēle starp biotīnu un kolagēnu, Jums noteikti vajadzētu izvēlēties kolagēna piedevas. Tomēr grūtniecēm un tiem, kas cieš no cukura diabēta, biotīna piedevas arī var būt labvēlīgas. Ir vērts atzīmēt, ka, tā kā B7 vitamīns ir atrodams dabīgā veidā tik daudzos pārtikas produktos, vispirms būtu jāizmēģina uzņemt pietiekams biotīna daudzums no tiem, nevis uzreiz jāķeras klāt uztura bagātinātāju lietošanai.

Tomēr ar vecumu no kolagēna deficīta mēs izvairīties nevaram. Tāpēc šī proteīna piedevu pievienošana uzturam ir ļoti pārdomāts solis tiem, kuriem rūp viņu veselība.

Kāds ir labākais kolagēna iegūšanas veids?

Labākais veids, kā iegūt kolagēnu un atjaunot kolagēna dabisko izstrādi organismā, ir uzsākt kolagēna lietošanu iekšķīgi. To darot, Jūs veicināsiet dabisko kolagēna izstrādi, kas savukārt atjaunos audu šūnu savienojumus ķermenī.

Kurš ir labākāis tirgū šobrīd pieejamais tīrais jūras kolagēns?

Col Du Marine™ ir vadošais jūras kolagēna zīmols tirgū. Tā popularitāte balstās tajā, ka Col Du Marine™ jūras kolagēna peptīdi nesatur nekādas piedevas un tas sastāv vienīgi no I un II tipa kolagēna.

← IEPRIEKŠĒJAIS RAKSTS NĀKOŠAIS RAKSTS →