KOLAGĒNS, GLIKOZAMĪNS, VAI ABI?

Ikviens, kas cieš no locītavu sāpēm, iespējams, ir dzirdējis par kolagēnu un glikozamīnu, kas ir uztura bagātinātāji, kas var palīdzēt šīs sāpes novērst. Taču kurš no tiem - kolagēns vai glikozamīns - labāk novērš locītavu sāpes? Kādas ir atšķirības starp abiem? Un vai kolagēnu un glikozamīnu var lietot kopā?

Kas ir kolagēns?

Kolagēns ir galvenais strukturālais proteīns, kas atrodams ādā un citos ķermeņa saistaudos. Gan kauli, gan muskuļi, āda un cīpslas pamatā sastāv no kolagēna, kas ir dažādu mūsu ķermeņa daļu un orgānu sastāvdaļa. Mums kļūstot vecākiem, kolagēna izstrāde organismā samazinās. Lielākajai daļai pieaugušo tas sāk notikt aptuveni 20-30 gadu vecumā. Kolagēna samazināšanos var paātrināt daudzi faktori, tostarp smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana, mazkustīgs dzīvesveids, darbs nakts maiņās ilgstošā laika periodā un pārlieku ilgstoša sauļošanās vairāku vasaru garumā.

Kas ir glikozamīns?

Glikozamīns ir dabisks ķīmisko elementu savienojums. Tas ir atrodams skrimšļos, un mūsu ķermenis to izmanto, lai radītu ķīmiskas vielas, kas nepieciešamas saišu, skrimšļu un cīpslu ražošanai. Glikozamīns padara skrimšļus elastīgākus; tas veidojas aknās, pirms tiek pārveidots mazākās molekulās.

Glikozamīna līmenis samazinās līdz ar vecumu. Tas dažreiz ir osteoartrīta un/vai locītavu sāpju cēlonis.

Kā tiek iegūts kolagēns?

Kolagēns dabiski tiek izstrādāts mūsu organismā. Savukārt piedevās esošais kolagēns var tikt iegūts no liellopiem, mājputniem vai jūras dzīvniekiem (Col Du Marine ir jūras kolagēns, kas tiek iegūts no zivīm), un tiek izgatavots no hidrolizētiem kolagēna peptīdiem. Tā kā kolagēna molekula ir ļoti liela, tā ir jāsašķeļ, lai tā vieglāk uzsūktos organismā.

Kā tiek iegūts glikozamīns?

Piedevās esošais glikozamīns tiek iegūts no vēžveidīgajiem vai sintētiskā veidā laboratorijas apstākļos.

Kādus ieguvumus veselībai sniedz kolagēns?

 

  • Novērš kaulu masas samazināšanos
  • Palīdz atvieglot locītavu sāpes
  • Nodrošina veselīgāku ādu, nagus un matus

Kādus ieguvumus veselībai sniedz glikozamīns?

 

  • Samazina iekaisumus
  • Uzlabo locītavu darbību

Kādas ir iespējamās blakusparādības no glikozamīna piedevām?

Kuņģa darbības traucējumi

Glikozamīns dažiem cilvēkiem var izraisīt kuņģa darbības traucējumus.

Alerģiskas reakcijas

Glikozamīns dažiem cilvēkiem var izraisīt alerģisku reakciju.

Nejauciet kopā dažādus medikamentus

Dažādu medikamentu vienlaicīga lietošana var izraisīt citu farmaceitisko produktu mazāk efektīvu darbību. Pirms glikozamīna lietošanas konsultējieties ar savu ārstu, ja jau lietojat citas zāles.

Vai kolagēnam ir kādi blakusefekti?

Salīdzinot ar citiem preparātiem, kolagēnam nav novērotas blakusparādības. Tas ir tāpēc, ka tas tiek iegūts dabiskā veidā. Taču dažiem cilvēkiem var būt alerģiska kolagēna nepanesība.

Kas ir labākie veidi, kā cīnīties pret osteoartrītu un locītavu sāpēm?

Vingrojiet

Regulāras fiziskas aktivitātes palīdzēs stiprināt locītavas.

Samaziniet svaru

Pārlieku liels svars (piemēram, tas piemīt vairāk nekā 40 procentu amerikāņu) rada lielu papildu slogu mūsu ķermenim, īpaši locītavām. Samazinoties svaram, visai iespējams, ka uzlabosies arī Jūsu locītavu veselība.

Pamēģiniet uztura piedevas

Kā jau minējām iepriekš, kolagēna un glikozamīna piedevas ir izstrādātas, lai palīdzētu mums cīnīties ar locītavu sāpēm.

Kādas ir atšķirības starp kolagēnu un glikozamīnu?

Lai gan atsevišķas glikozamīna un kolagēna funkcijas ir līdzīgas, to izcelsme un īpašības ir ļoti atšķirīgas.

Līdzīgi, taču tik ļoti dažādi!

Glikozamīns ir cukurs, savukārt kolagēns - proteīns.

Kaloriju skaits

Kolagēnam ir vairāk kaloriju, taču tas kā proteīns sniedz vairāk ieguvumu nekā glikozamīns.

Ogļhidrāti

Glikozamīnā ir vairāk ogļhidrātu nekā kolagēnā.

Lietošanas ērtums

Kolagēnu var lietot vienu reizi dienā, piemēram, ar rīta kafiju, savukārt glikozamīna kurss paredz tā lietošanu trīs reizes dienā.

Blakusparādības, kuras ir vērts ņemt vērā

Tā kā kolagēns ir pilnīgi dabisks, tā izraisītās blakusparādības ir minimālas. Savukārt glikozamīns var izraisīt sliktu dūšu vai kuņģa darbības traucējumus.

Vairāk pievienotās vērtības par to pašu cenu

Kolagēns ir efektīvāks par glikozamīnu.

Vai kolagēns ir labāks par glikozamīnu?

Abus lieto locītavu problēmu ārstēšanai. Tomēr pētījumi liecina, ka kolagēns ir efektīvāks par glikozamīnu. Tas nozīmē, ka kolagēns un glikozamīns darbojas vēl labāk, ja tos lieto kopā.

Tad kāpēc labāk tomēr izvēlēties kolagēnu, nevis glikozamīnu?

Kolagēna un glikozamīna vienlaicīga lietošana ir apsverama, taču, ja vēlaties savu izvēli izdarīt par labu tikai vienam no tiem, Jums noteikti vajadzētu dot priekšroku kolagēnam. Tas ir tāpēc, ka kolagēns organismā tiek absorbēts daudz vieglāk nekā glikozamīns, un tas tiek iegūts dabiski, piemēram, no zivīm (kāds ir Col Du Marine kolagēns) un vēžveidīgajiem.

Kolagēna un glikozamīna lietošana vienlaicīgi

Kolagēns un glikozamīns faktiski papildina viens otru, tāpēc to lietošana kopā ir saprātīga ideja ikvienam, kas to vēlas darīt un iegūt abu sniegto ieguvumus. Arī mūsu Col Du Marine tīra jūras kolagēna peptīdu pulveris ir savienojams ar citām glikozamīna piedevām, kā arī var tikt lietots kā atsevišķs produkts. Tā ir izcila izvēle, lai uzlabotu Jūsu ādas, matu, nagu, kā arī locītavu veselību, tāpēc izdariet izvēli par labu Col Du Marine jūras kolagēna peptīdiem jau šodien!

← IEPRIEKŠĒJAIS RAKSTS NĀKOŠAIS RAKSTS →