KOLAGĒNS VAI SŪKALU PROTEĪNS?

Gan kolagēns, gan sūkalas ir svarīgas olbaltumvielas. Un organisma darbībai mums ir nepieciešams uzņemt optimālu olbaltumvielu daudzumu. Gan kolagēnu, gan sūkalas var lietot kā uztura bagātinātājus, lai palielinātu olbaltumvielu līmeni organismā. Taču kuru no tiem būtu pareizāk izvēlēties? Vai arī ir iespējams vienlaikus lietot abus?

Olbaltumvielu nozīme

Olbaltumvielas jeb proteīns ir galvenais cilvēka ķermeņa “būvniecības bloks”. Olbaltumvielas ir molekulas, un tās paveic lielāko daļu darba mūsu šūnās. Proteīns ir vitāli svarīgs orgānu un audu funkcionēšanai. Savukārt aminoskābes ir olbaltumvielu mazākā daļa, to “būvniecības bloki”.

Novecojot mēs zaudējam kā kolagēnu, tā arī muskuļu masu

Novecojot mēs sākam zaudēt kolagēnu. Šis process sākas 20-25 gadu vecumā. Sākot ar 40 gadu vecuma, katru savas dzīves desmitgadi mēs zaudējam aptuveni 5% no muskuļu masas. Veicot fiziskus vingrinājumus, pieturoties pie veselīga dzīvesveida un uzņemot pietiekamu olbaltumvielu daudzumu, varam ierobežot novecošanas seku ietekmi.

Dzīvnieku vai augu izcelsmes proteīns?

Ja runājam par uzturu, mēs uzņemam gan dzīvnieku, gan augu valsts izcelsmes olbaltumvielas. Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielās ietilpst sūkalas, liellopu gaļa, vistu olas, kazeīns un zivis. Augu valsts izcelsmes proteīni ietver rīsus, turku zirņus un soju.

Kolagēns vai sūkalu proteīni?

Kas ir kolagēns?

Tāpat kā sūkalas, arī kolagēns ir proteīns. Taču atšķirība starp abiem ir tāda, ka kolagēns ir viens no svarīgākajiem mūsu organismu veidojošajiem elementiem. Mūsu āda, mati, locītavas un skrimšļi lielākoties sastāv no kolagēna. Kolagēna līmenis saglabājas ap optimālo līmeni pusaudža un agrīnā pieaugušo vecumā. Tomēr ap 20 gadu vecumu kolagēna līmenis organismā sāk samazināties. Ja esat vecāki par 25 gadiem, Jūs pakāpeniski sāksiet pamanīt, ka Jūsu āda sāk novecot. Papildus saules negatīvajai ietekmei šo stāvokli izraisa kolagēna zudums. Par laimi ir pieejamas dažādas kolagēna piedevas, kas palīdz palielināt organisma kolagēna līmeni. Labākais kolagēna piedevu veids ir tīra jūras kolagēna peptīdi. Lietojot tīra jūras kolagēna peptīdus 3 mēnešus, Jūs varat sagaidīt ievērojamus uzlabojumus veselības stāvoklī.

Kādus labumus sniedz kolagēns?

Ir vairāki iemesli, kāpēc nepieciešams apsvērt pievienot kolagēnu savam ikdienas uzturam.

Uzlabots ādas stāvoklis

Ir pamatoti iemesli, kāpēc kolagēna piedevas tiek izmantotas, lai uzlabotu ādas stāvokli. Kolagēns var uzlabot ādas tekstūru, elastību un vispārējo mitrinājuma līmeni.

Palielināta muskuļu masa

Tiek uzskatīts, ka tāpat kā sūkalas arī kolagēns palīdz palielināt muskuļu masu. Bodibilderiem sūkalas ir labāka alternatīva, lai gan abus var lietot kopā.

Palīdz mazināt locītavu sāpes

Ar vecumu locītavu sāpes kļūst par nopietnu problēmu, īpaši tiem, kas regulāri sporto. Kolagēna piedevas var palīdzēt tās pārvarēt. Jo agrāk Jūs pāriesiet uz kolagēna lietošanu, jo labāk.

Palīdz palielināt kaulu blīvumu

Ir svarīgi izvairīties no kaulu masas zuduma, jo daudzi cilvēki, kas vecāki par 70 gadiem, cieš no osteoporozes. Ar vecumu mēs visi saskaramies ar kaulu blīvuma samazināšanos.

Veselīgāki, stiprāki un skaistāki mati un nagi

Mēs esam nemitīgi pakļauti reklāmām, kas mums sola skaistākus matus, ja vien mēs lietosim noteiktu šampūnu vai kondicionieri. Galu galā veselīgāki, iegūt stiprākus un skaistākus matus un nagus ir iespējams, paaugstinot kolagēna līmeni.

Uzlabota zarnu veselība

Lai arī pētījumu skaits pagaidām ir neliels, tomēr daudzi ārsti uzskata, ka pacientiem, kas lieto kolagēna piedevas, uzlabojas vispārējā zarnu veselība.

Kādas ir kolagēna iespējamās blakusparādības?

Izcilā ziņa ir tāda, ka kolagēna piedevas nekaitē mūsu veselībai. Tās sniedz tikai pozitīvus rezultātus gandrīz ikvienam. Atsevišķos retos gadījumos kolagēna piedevu lietošana var izraisīt alerģisku reakciju vai sliktu dūšu, taču tas parasti novērots tikai ar lētākiem sliktas kvalitātes produktiem.

Kas ir sūkalu proteīns?

Noteikti daudzi no mums ir dzirdējuši par sūkalām, taču liela daļa cilvēku – pat tie, kas tās lieto kā pārtikas piedevu – nesaprot, kas tās ir. Sūkalu proteīns ir olbaltumvielu maisījums, kas iegūts un izolēts no sūkalām. Īsāk sakot, tas nāk no piena. Piens sastāv no 80% kazeīna un 20% sūkalām, mums pazīstamās piena ūdeņainās daļas. Ja Jums garšo kvalitatīvs dabīgais jogurts, tad, noņemot aizsargplēvīti no tā iepakojuma, tas, ko Jūs uzreiz ieraugāt, ir sūkalas. Jā, tieši tā - šķidrums, ko dažreiz redzat dabīgā jogurta virspusē, ir sūkalas!

Sūkalu proteīnu var lietot kā pulveri. Tas ir vienkāršs un efektīvs veids, kā pievienot olbaltumvielas savam uzturam.

Kam būtu jālieto sūkalu proteīns?

Sūkalu proteīns ir ļoti populārs bodibilderu un regulāru sporta zāles apmeklētāju vidū. Taču, tā kā daudzi no mums neuzņem pietiekami daudz olbaltumvielu, sūkalas ir labs olbaltumvielu avots, ko pievienot ikdienas uzutram. Sūkalu proteīnu piedevu lietošana var arī palīdzēt veicināt svara zudumu.

Kādus ieguvumus sniedz sūkalas?

Uzturvielu avots

Sūkalas satur ne tikai daudz olbaltumvielas, bet arī daudzas citas uzturvielas.

Uzlabojumi asinsritei

Sūkalas palīdz pazemināt asinsspiedienu.

Palīgs cīņā pret osteoporozi

Sūkalas palīdz uzlabot kaulu blīvumu. Optimāls olbaltumvielu līmenis palīdzēs izvairīties no osteoporozes.

Palīdzēs cīnīties ar vēzi

Pētījumi liecina, ka sūkalas var palīdzēt cīnīties pret vēzi.

Stiprākas rokas un korsetes muskuļi

Ir pierādīts, ka sūkalu piedevu lietošana veicina muskuļu augšanu.

Un neaizmirstiet par diabētu!

Sūkalu proteīnu lietošana palīdz cīnīties ar 2. tipa diabētu. Saskaņā ar pieejamajiem Starptautiskās diabēta federācijas datiem, 2030. gadā Eiropas Savienībā būs aptuveni 38 miljoni diabēta slimnieku.

Palīdz cīnīties pret iekaisumu

Iekaisumi var nogalināt. Tiek uzskatīts, ka sūkalas palīdz cīnīties ar iekaisumu.

Kādi riski pastāv, lietojot sūkalas?

Tāpat kā ar daudzām lietām dzīvē jāatceras - kas par daudz, tas par skādi. Centieties nepārsniegt ieteicamo sūkalu devu, pretējā gadījumā, iespējams var parādīties caureja vai slikta dūša. Dažiem sūkalu lietošana var būt nevēlama alerģiju dēļ. Ja Jums ir nieru vai aknu darbības traucējumi, konsultējieties ar savu ārstu pirms sūkalu proteīnu piedevu lietošanas uzsākšanas.

Vai man būtu jālieto kolagēns, vai arī sūkalu proteīns?

Tas ir pilnībā atkarīgs no mērķa, ko vēlaties sasniegt, lietojot proteīna piedevas. Sūkalu proteīnu iecienījuši bodibilderi un trenažieru zāles entuziasti, savukārt kolagēnu daudz vairāk izmanto tie, kas vēlas veselīgākus matus, nagus, ādu un kaulus.

Vai varu lietot gan kolagēnu, gan sūkalu proteīnu vienlaicīgi?

Protams.

Secinājums: Kas tad ir labāks - kolagēns vai sūkalu proteīns?

Pozitīvā ziņa ir tā, ka Jūs varat lietot kolagēnu un sūkalu proteīnus vienlaicīgi. Abas olbaltumvielas cilvēka ķermenim sniedz dažādas ieguvumus, un abu proteīnu kombinācija nav ne bīstama, ne kaitīga. Abu piedevu vienlaicīga lietošana nemazina katras sniegtos pozitīvos ieguvumus. Lai gan sūkalas ir ļoti noderīgas muskuļu audzēšanai un tiem, kas vingro, kolagēns būs pareizā izvēle tiem, kas vēlas panākt uzlabojumus ādas, kaulu, skrimšļu, cīpslu, saišu, matu un nagu veselībā. Un kurš gan negribētu, lai uzlabojas visas šīs lietas?

← IEPRIEKŠĒJAIS RAKSTS NĀKOŠAIS RAKSTS →