KOLAGĒNS VAI ELASTĪNS?

Kolagēns un elastīns šobrīd ir divi no populārākajiem uztura bagātinātājiem. Kādas ir to atšķirības? Kādi ir katra plusi un mīnusi? Un vai Jūs varat vienlaicīgi lietot gan kolagēnu, gan elastīnu?

Elastīns un kolagēns bieži tiek jaukti viens ar otru. Ir svarīgi uzsvērt, ka tie nav viens un tas pats un pilda dažādas funkcijas, ko arī apskatīsim tālāk.

Kas ir elastīns?

Lai mēs varētu normāli funkcionēt, mums ir nepieciešami proteīni. Elastīns ir viens no tiem, turklāt līdz ar kolagēnu elastīns ir viens no visbiežāk cilvēka organismā sastopamajiem proteīniem. Lai mūsu audi darbotos visefektīvāk, tiem ir jābūt elastīgiem. Un, kā norāda tā nosaukums, elastīns ir tieši tas proteīns, kas nodrošina mūsu audu elastību. Mūsu asinsvadi, plaušas un urīnpūslis nespētu darboties bez tā. Mūsu ķermenis elastīnu ražo dabiski, bet, par laimi, mūsdienās ir pieejami arī uztura bagātinātāji, kas ļauj mums iegūt vairāk elastīna, kad tas ir nepieciešams.

Kā iespējams dabiski palielināt elastīna līmeni organismā?

Tā vietā, lai lietotu elastīnu saturošas piedevas, Jūs varat palīdzēt ķermenim saražot visu tam nepieciešamo elastīnu, lietojot veselīgu un sabalansētu uzturu, kā arī veicot izmaiņas savā dzīvesveidā. Ja nu tomēr tas nav iespējams, elastīna piedevas sniedz alternatīvu iespēju iegūt elastīnu no ārējiem avotiem. Šīs elastīna piedevas uzsūcas asinsritē.

Atmetiet smēķēšanu

Smēķēšana pakļauj ādu dažādu neveselīgu ķīmisku vielu iedarbībai, kā rezultātā tā ātrāk noveco. Ja vēlaties veselīgāka izskata ādu, atmetiet smēķēšanu.

Esiet fiziski aktīvi

Jūs varētu pārsteigt, cik veselīga mūsu ādai ir vingrošana. Fiziskās aktivitātes uzlabo mūsu asinsriti un vielmaiņu, kas savukārt uzlabo mūsu ādas stāvokli.

Pievērsiet uzmanību saules gaismas iedarbībai

Lai būtu veselīgiem, mums visiem nepieciešams daudz D vitamīna. Vienlaicīgi pārāk liela saules gaismas iedarbība var kaitēt mūsu ādai. Tāpēc ir būtiski izvairīties no pusdienlaika saules vai arī pavisam karstās dienās patverties kaut kur ēnā. Palīdzēs arī augstas kvalitātes sauļošanās krēms ar augstu SPF.

Tu esi tas, ko tu ēd

Bagātīgs sabalansēts uzturs, kurā ietilpst zivis, rieksti, lapu zaļumi un ogas, veicinās elastīna ražošanu organismā.

Elastīna sniegtie ieguvumi

Elastīna līmeņa paaugstināšana sniedz daudzus ieguvumus veselībai. Apskatīsim tos zemāk:

Palīdz izvairīties no priekšlaicīgas grumbu veidošanās

Elastīna piedevas apvienojumā ar veselīgu dzīvesveidu var palīdzēt Jūsu ādai izskatīties labāk un būt veselīgākai. Mēs visi vēlamies, lai ādas šūnas būtu elastīgākas un ātrāk atgūtu savu dabisko formu. Izvairoties no priekšlaicīga ādas nokarenuma un grumbu veidošanās, Jūs jutīsities un izskatīsieties jauneklīgāk un veselīgāk.

Uzlabo locītavu veselību

Elastīns palīdz uzlabot locītavu veselību. Tas ir īpaši svarīgi tiem, kas cieš no locītavu sāpēm un pietūkuma.

Uzlabo asinsvadu veselību

Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais cilvēku nāves cēlonis pasaulē. Saskaņā ar PVO datiem: “2019. gadā no sirds un asinsvadu slimībām nomira 17,9 miljoni cilvēku, kas veidoja 32% no visiem nāves gadījumiem pasaulē”. Elastīns var palīdzēt samazināt sirds un asinsvadu slimību iestāšanās risku. To var panākt, uzlabojot asinsriti un uzlabojot artēriju elastību.

Vai elastīna lietošanai ir blakusparādības?

Elastīnam nav novērotas būtiskas blakusparādības. Tomēr tāpat kā jebkura cita uztura bagātinātāja gadījumā ir jāievēro precīza farmaceita ieteiktā deva. Un, ja esat grūtniece vai ciešat no kādas citas veselības problēmas, pirms uzsākt elastīna piedevu lietošanu vispirms konsultējieties ar savu ārstu.

Kas ir kolagēns?

Kolagēns ir proteīns un viens no galvenajiem mūsu ķermeņa “būvmateriāliem”. Mūsu āda, mati un locītavas pamatā sastāv tieši no kolagēna. Līdz pat 20 gadu vecumam organismā esošais kolagēna līmenis ir optimāls, taču dzīves trešajā desmitgadē tas sāk samazināties. Kolagēna līmeni var uzlabot, lietojot kolagēna piedevas. Lai iegūtu vislabākos rezultātus, ieteicams savā ikdienā iekļaut tīra jūras kolagēna peptīdus. Labākais tirgū pieejamais zīmols ir Col Du Marine™.

Kādus ieguvumus sniedz kolagēns?

Kolagēna sniegtie ieguvumi ir vairāki:

Veselīgāka āda

Kolagēna piedevas var uzlabot ādas tekstūru, elastību un vispārējo mitrināšanas līmeni.

Palīdz mazināt locītavu sāpes

Locītavu sāpes ir kas tāds, ar ko visi saskaras novecojot. Lai gan daudzi sāks tās izjust tikai vecumdienās, daudzi jaunieši cieš no locītavu sāpēm pat 20 un 30 gadu vecumā. Iemesls tam bieži ir sporta aktivitāšu radītā slodze. Kolagēna piedevu lietošana ir viens no veidiem, kā novērst šo problēmu un mazināt locītavu sāpes.

Palielina muskuļu masu

Tiek uzskatīts, ka kolagēns palīdz palielināt muskuļu masu.

Palīdz palielināt kaulu blīvumu

Spēcīgi un veselīgi kauli aizsargā mūsu orgānus, atbalsta mūsu muskuļus un ļauj mums uzglabāt daudz kalcija. Labā ziņa ir tā, ka mēs varam uzturēt optimālu kaulu veselību arī pieaugušā vecumā, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un izmantojot kolagēna piedevas.

Veselīgāki un stiprāki nagi un mati

Augstāks kolagēna līmenis uzlabo nagu un matu veselību.

Uzlabota zarnu veselība

Slikta zarnu veselība ir galvenais slimību iestāšanās un dzīves kvalitātes pazemināšanās cēlonis. Tiek uzskatīts, ka kolagēna lietošana 90 dienas palīdz uzlabot vispārējo zarnu veselību.

Kādas ir kolagēna lietošanas iespējamās negatīvās sekas?

Kolagēna piedevas ir dabiskas, un tāpēc tām nav būtiskas blakusparādības, ja vien indivīdam nav alerģijas. Taču ir iespējama slikta dūša, ja tiek patērēts vairāk kolagēna nekā rekomendējamā deva.

Vai elastīnu un kolagēnu var lietot kopā?

Kolagēns un elastīns organismā veic dažādus uzdevumus, un katrs no tiem ir vitāli svarīgs mūsu vispārējai dzīves kvalitātei. Un ikvienam, kam dzīvesveida vai novecošanās seku dēļ organismā nav optimālais kolagēna vai elastīna līmenis, vajadzētu apsvērt uztura bagātinātāju lietošanu. Mēs visi saskaramies ar novecošanas izraisītajiem efektiem, tomēr tas nenozīmē, ka vienkārši jāpadodas un jāpieņem liktenis. Veselīgs dzīvesveids un tā papildināšana ar kolagēnu un elastīnu dos milzīgu labumu Jūsu ādai un veselībai.

Fantastiskā ziņa ir tā, ka kolagēna un elastīna piedevas var lietot kopā. Un ir svarīgi atcerēties, ka tie kalpo dažādiem mērķiem. Kolagēns nodrošina tik ļoti nepieciešamo struktūru ādas iekšējam slānim, savukārt elastīns piešķir elastību ādai tuvāk tās virsslānim. Citiem vārdiem sakot, kolagēns palīdz saglabāt mūsu ādu gludu, un elastīns saglabā to elastīgu. Apsveriet iespēju iekļaut abus savā ikdienā!

← IEPRIEKŠĒJAIS RAKSTS NĀKOŠAIS RAKSTS →