KOLAGĒNS UN KAFIJA

Daudziem no mums rīts nav iedomājams bez tasītes stipras kafijas, savukārt citiem malks espreso pēcpusdienā atjauno enerģijas līmeni un dod impulsu turpināt dienu. Bet vai ir saprātīgi šim, vienam no pasaulē iecienītākajiem dzērieniem pievienot kolagēnu? Vai tas ir droši? Un kāda reakcija notiek, kolagēna pulveri pievienojot kafijai?

Kā kafija kļuva par vienu no pasaulē populārākajiem dzērieniem?

Lai gan tēja un alus joprojām pārspēj kafiju popularitātes ziņā, tā strauji kļūst par vienu no pasaulē populārākajiem dzērieniem. Daudzās valstīs kafija jau ir kļuvusi par iecienītāko dzērienu, par ko liecina tas, ar kādu ātrumu visur pasaulē tiek atvērtas arvien jaunas un jaunas kafejnīcas. Tiek lēsts, ka ASV katru dienu tiek izdzerti ap 450 miljoni kafijas tasīšu, savukārt Somija ir līderis kādā citā rādītājā -  visvairāk izdzertās kafijas tases uz vienu iedzīvotāju. Vidēji viens soms dienā izdzer veselas 4 kafijas tases!

Daudzi no jums varētu no iepriekšminētā secināt, ka kafijas izcelsme ir meklējama kaut kur Amerikā vai Āfrikā, taču sākotnēji, jau 14. gadsimtā, kafija ir augusi savvaļā Arābijas pussalā, Jemenā. Savukārt pirmo eksportēto kafijas pupiņu izcelsme ir Etiopija. Eiropā kafija pirmo reizi kļuva pieejama 16. gadsimtā, savukārt Anglijā pirmās kafejnīcas sāka parādīties 17. gadsimta 50. gados, bet Vīnē pirmāa kafejnīca tika atvērta 1683. gadā. Mūsdienās Brazīlija ir pasaulē lielākā kafijas pupiņu ražotāja, taču kafija tiek eksportēta arī no desmitiem citu valstu visā pasaulē, sākot no Ugandas un beidzot ar Gvatemalu. Savukārt pēdējo 20 gadu laikā kafijas popularitāte šķietami ir pieaugusi gandrīz eksponenciāli.

Kādi ir kafijas sniegtie ieguvumi veselībai?

Diskusijas par to, cik veselīga ir kafija, ir dzirdamas visu laiku. Šobrīd vairāk vai mazāk valda vienprātība, ka viena, divas un pat trīs kafijas tases dienā var būt labvēlīgas mūsu veselībai. Kafija satur brīvos radikāļus, uzlabo kognitīvās funkcijas un arī mūsu asinsriti. Daudziem tā arī uzlabo garastāvokli.

Kas ir kolagēns?

Kā saglabāt ādas jauneklīgo izskatu un nodrošināt, ka mati izskatās mirdzoši un veselīgi? Daļa no risinājuma ir organismā saglabāt optimālu kolagēna līmeni, tā kā kolagēns ir viens no svarīgākajiem organisma “būvmateriāliem”.

Ja Jums ir laba veselība un esat jaunāks par 20 gadiem, Jums pagaidām nav par ko uztraukties, taču, sasniedzot 25 gadu vecumu, kolagēna līmenis organismā sāk samazināties. Ikviens, kas vecāks par 25 gadiem, sāk pamazām ievērot, kā āda zaudē tvirtumu. Un no kolagēna līmeņa samazināšanās sāk ciest arī locītavas. Par laimi, mūsdienās ir pieejamas kolagēna piedevas, kas palīdz cīnīties ar novecošanas procesa radītajām sekām.

Kolagēns - palīgs veselības uzlabošanā

90 dienu jūras kolagēna kurss, lietojot to vienu reizi dienā šķīstošā veidā, var sniegt ievērojamus uzlabojumus veselībai. To var patērēt, izšķīdinot ūdenī. Tomēr arvien vairāk cilvēku izvēlas to pievienot savai rīta kafijai.

Vai ir prātīgi pievienot kolagēnu karstajiem dzērieniem?

Pasaulē populārākā uztura piedeva apvienojumā ar vienu no pasaulē populārākajiem dzērieniem - tas izklausās pēc fantastiskas kombinācijas. Bet vai būtu pareizi pievienot kolagēnu kafijai?

Dažiem kolagēna zīmoliem ir ļoti izteikta garša, kas apgrūtina to uzņemšanu ikdienā ilgāk par dažām dienām. Tāpat tie nebūs savienojami ar Jūsu gardo Kolumbijas vai Etiopijas kafiju, jo vienkārši sabojās dzēriena garšu. Tomēr tirgū pieejamie augstas kvalitātes kolagēna peptīdu zīmoli, piemēram, Col Du Marine™, nesatur šādas piedevas un tiem ir neitrāla garša, kas atvieglo to regulāru lietošanu. Šo neitrālās garšas pulveri var viegli pievienot dažādiem dzērieniem, piemēram, kafijai, nekaitējot tā garšai.

Tātad principā kafijai varētu pievienot kolagēnu. Bet vai to darīt ir prātīgi un vai tas neiznīcinās paša kolagēna labās īpašības?

Vai kafijai var pievienot kolagēnu, nesabojājot paša kolagēna īpašības?

Kā zināms, dažus dzērienus ir pat vēlams uzsildīt. Tas attiecināms, piemēram, uz ūdeni, ko parasti nav droši dzert nevārītu, jo tādā veidā netiek nogalinātas visas tajā esošās baktērijas. Tomēr, uzsildot dažus dzērienus līdz augstām temperatūrām, tie tiek sabojāti - tā, piemēram, ir vīna gadījumā.

Kolagēna peptīdu gadījumā, pakļaujot tos temperatūrai, kas pārsniedz 150 grādus pēc Celsija, kolagēna proteīna molekulas noārdās. Labā ziņa, protams, ir tāda, ka kafija nekad netiek gatavota tik augstā temperatūrā, tāpēc kolagēna peptīdi netiek bojāti.

Kāpēc kolagēns nesadalās augstas temperatūras ietekmē?

Hidrolizēts kolagēns, kas pievienots ūdenim, tajā izšķīst. Tas ir būtiski, jo nozīmē, ka kolagēns bez problēmām izšķīdīs un tiks absorbēts arī kafijā. Turklāt, tā kā kafija paātrina vielmaiņu, arī kolagēns teorētiski tiks ķermenī absorbēts ātrāk, padarot kafijas un kolagēna kombināciju par ļoti iedarbīgu.

Kāpēc ir droši pievienot kolagēnu kafijai?

Kolagēna pievienošana kafijai ir ne tikai droša, bet arī sniedz vairākus ieguvumus. Kafija paātrina vielmaiņu, tāpēc tiek uzskatīts, ka, apvienojot kafiju un kolagēnu, tas organismā iedarbosies vēl ātrāk.

Kāds ir labākais kolagēna zīmols, ko lietot kopā ar kafiju?

Labākais kolagēna zīmols, ko pievienot Jūsu ikrīta kafijai, ir Col Du Marine™, kas ir tīra jūras kolagēna peptīdu pulveris. Col Du Marine™ ir mikrogranulēts, tam ir absolūti neitrāla garša un ļoti zema molekulmasa, kas nozīmē, ka organisms to var viegli uzņemt. Tā kā tas ir 100% šķīstošs un tas nesabojāsies temperatūrā, kas zemāka par 150 grādiem pēc Celsija, to var pievienot un baudīt kopā ar Jūsu rīta kafiju.

Vai kolagēnu var pievienot citiem dzērieniem?

Jā - lai gan daudzi cilvēki pievieno kolagēnu ūdenim, to var pievienot arī svaigām sulām, smūtijiem un tējai. Tomēr daudziem, kas lieto šo brīnumproduktu, nekas nav labāks par gardu ikrīta kafijas tasi ar pievienotu kolagēnu!

← IEPRIEKŠĒJAIS RAKSTS NĀKOŠAIS RAKSTS →